facebookpixel

Ruud toezichthouder Amsterdam

Ruud toezichthouder Amsterdam

Toezichthouder

Voor deze blog sprak ik collega Ruud Hillebrand. Ruud is fietscoördinator via MB-ALL. Op het Leidseplein in Amsterdam. Ruud en zijn team zorgen ervoor dat het Leidseplein fietsvrij blijft. Dat is een uitdaging, zacht uitgedrukt. Maar het werk past goed bij Ruud, want het is sociaal, en hij werkt in de buitenlucht.

Ruud werkte namelijk 42 jaar als postbode. Tot zijn leven in 2013 een onverwachte wending nam. Op het Osdorpplein zakte hij in elkaar: hij kreeg een hartaanval. Ruud was toen 57 jaar. Hij had altijd gezond geleefd, waardoor zijn hartaanval compleet onverwacht was. Gelukkig kon hij nog gereanimeerd worden.

Zo’n vierenhalve week lag hij in het ziekenhuis. Van zijn hartaanval zelf en van de weken erna weet hij niets meer. Stap voor stap moest hij alles weer opbouwen. Waar hij voorheen enorm fit was, was zijn conditie erg slecht. “Vroeger noemde ze mij wel eens beer. Omdat ik zo breed was. Maar nadat ik uit het ziekenhuis kwam was ik al uitgeput van het lopen naar mijn auto.” In totaal duurde zijn revalidatie negentien maanden.

Wat houdt het werken als toezichthouder in voor Ruud

Ruud ging op zoek naar een nieuwe baan. Dat bleek al snel een lastige klus. De meeste vacatures waren fysiek te zwaar. Of werkgevers vonden hem te oud. “Ik had na een tijd zo’n pak aan brieven.” zegt Ruud terwijl hij duim en wijsvinger een paar centimeter uit elkaar houdt. Uiteindelijk kwam Ruud via een jobcoach in contact met een recruiter van MB-ALL.

Nu werkt Ruud in het centrum van de stad waar hij geboren en getogen is. Ruud spreekt bezitters van fietsen en scooters aan en plaatst kaartjes op de verkeerd geparkeerde fietsen. Die verwijzen fietsers naar de fietsboten en fietsenstallingen rondom het plein. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat het drukke Leidseplein zo veel mogelijk fietsvrij is.

Soms is dat niet eenvoudig. Er zijn Amsterdammers die al jaren gewend zijn hun fiets op het Leidseplein te parkeren, als ze de stad in gaan. En er zijn toeristen die het liefst de huurfiets strak voor de coffeeshop plaatsen. De kaartjes die op de fietsen worden geplaatst vliegen er doorheen. Ruud zegt dat het ook even zal duren voordat de mensen hun fietsen op de juiste plek zullen plaatsen.

Door de werkzaamheden is het extra belangrijk dat deze straat vrij blijft van fietsen en scooters

Er is altijd wat te doen en altijd wat te zien op het plein. “Je bent als toezichthouder een lopend VVV-kantoor. Ze zien je blauwe uniform en ze vragen dan van alles. Bijvoorbeeld waar het Rembrandtplein is, of waar ze hun auto mogen parkeren.” zegt Ruud. Toen we even later de straat op liepen werd Ruud al twee keer aangesproken door mensen met vragen. Dat Ruuds baan een sociale is werd meteen duidelijk.

Op mijn vraag of hij anderen zou aanraden via MB-ALL dit werk te doen reageert Ruud nuchter: “Ja, maar je moet zelf wel gemotiveerd zijn om dit werk te doen.”.

Werken in de buitenlucht en het vele sociale contact moet natuurlijk wel bij je passen.

Neem als opdrachtgever ook een kijkje op www.mball.nl voor een overzicht van onze diensten.

Bezoekadres

Computerweg 6
3542 DR Utrecht

 

Policies

Great Place to Work